Magisk dröm

Sov så gott hela natten. Vaknade först vid fem av att hon sparkade och höll på. Drömde om bebisen inatt. Drömde om förlossningen och allting gick så bra. Hade inte ont, det gick på bara 20 minuter och hon var ute. Hon var så vacker, som en liten ängel. Men hon föddes en månad för tidigt och var 46 cm lång. Det var ett magiskt ögonblick att hålla i henne och titta in i hennes vackra ögon.


Vecka 31 + 2

”I vecka 32 väger din bebis närmare 1.8 kg och är c:a 44 cm från topp till tå. Under den här perioden rör bebisen sig mer och kraftfullare än någonsin. Kommande veckor bli utrymmet att röra sig allt mindre, och den så kallade fosterställningen blir den enda möjliga. Håll reda på fosterrörelserna och kontakta MVC om de plötsligt skulle minska i frekvens och/eller intensitet. Tillväxttakten avtar nu något och utgörs främst av ökat underhudsfett som också gör att bebisen ser rundare och mindre skrynklig ut. Amningsreflexen är utvecklad och vid beröring av kinden vänder bebisen på huvudet för att söka efter bröstet, och beröring av underläpp gör att den öppnar munnen. Den klarar också att suga och svälja på ett koordinerat sätt. Din livmoders översta del finns nu c:a 13 cm ovanför naveln. Nu när bebisen vuxit sig så stor och livmodern är högre i buken kan du märka av en ny upplevelse: när bebisen ligger uppochner i mage kan den sparka uppåt och träffa dina revben. Trycket kan göra att det känns ömt, särskilt om bebisen fastnar med en fot mellan revbenen. Du kan delvis förhindra detta genom att sitta upp så mycket som möjligt."

Denna vecka har minst sagt varit turbulent. I måndags startade jag min behandling mot urinvägsinfektion, och sannolikt berodde sammandragningarna på UVI:n eftersom de nu minskat i intensitet. Visst får jag sammandragningar… dagligen. Men av UVI:n hade jag sammandragningar onormalt många gånger per dag och varje värk höll i sig ganska länge.

Jag kan känna hennes rörelser mer än tidigare, och det gör mig väldigt väldigt glad. Känner fortfarande inte sparkarna när jag står upp, men så fort jag sätter eller lägger mig påbörjar hon sin cirkus. Hon hickar flera gånger dagligen och vid de tillfällena är det riktigt håll igång där inne.

Min mage växer och linjen på magen, linea nigra, är väl synlig. Andfåddheten finns och för varje vecka blir jag bara mer och mer flåsig. Svullnaderna i kroppen gör sig påminda. Häromdagen satt jag och älsklingen och studerade mina annars så ”skelettiga” händer och fötter. De har verkligen svullnat på sig nu. Jag vaknar på mornarna och är ofta bortdomnad i både händer, fötter, och får också kramper i vaderna som även de samlar på sig vätska. Svullnaden märks också av i bihålorna. Jag är så täppt i näsan konstant och detta påverkar öronen och min andning, flåsar ofta och andas mest genom munnen… Häromdagen inhandlades Otrivin som lättar mina besvär något!

Helgen har varit supermysig. Fredagen spenderades, som varje fredag, hos föräldrarna och det blev Idol-mys och middag som jag stod för. Det blev Bruschetta till förrätt, Canneloni till varmrätt och Chokladmousse till dessert. Faktiskt himlans gott. Gårdagen kom min älskade syster hit, vi bakade lussebullar och de blev otroligt goda. Vi smaskade i oss hur många som helst på kvällen, drack Oboy och hyrde en film "The Proposal". Jag hann kolla i några minuter innan jag, som vanligt, somnade... Filmer är rena sömnmedlet för mig. Dagen började med mysig första advents frukost med tänt ljus, risgrynsgröt m.m. Nu ikväll blir det första adventsmiddag hos mamma, pappa och Isabelle. Ser fram emot julmat!!!!!!!!

På 3D ultraljudet häromdagen låg hon fortfarande i säte. Lilla gumman – det är dags att vända på dig nu!!!


Tack mina älskade

Vill rikta ett stort tack till min älskade syster som hjälpt mig med ny header till min blogg. Älskar dig!!! Har haft en supermysig kväll hos föräldrarna. Öronen fortsätter besvära mig, vilket är något deppigt. Jag hoppas att det släpper snart. Öronen lever sitt egna lilla liv. Som tur är har jag en familj och vänner som stöttar, är underbara och förstående.


En fullspäckad dag

Dagen började riktigt tidigt. Lars älsklingen skulle upp kl 05, jag vaknade dessutom den usla tiden och kunde inte somna om. Visserligen är det bra att vakna tidigt, för dagen blir ju så mycket "längre" då. Så jag gick upp, lagade frukost och satte mig i bilen till ÖNH-akuten på KS. För jag tänkte att; ju tidigare jag kommer desto fortare går det. Jag var där runt halv åtta, och vart inte klar förrän klockan var halv elva. Så besöket gick inte så fort som jag hade förväntat mig. Jag fick träffa en ÖNH-läkare som tittade i öronen och sa att örontrumpeterna är svullna, vilket kan förklara "ljudförvrängningarna" som jag upplever i höger öra sedan i förrgår. Man får ju svullna slemhinnor när man blir gravid. Jag fick göra ett hörseltest som faktiskt visade att hörseln har blivit bättre från vad den var för 1½ år sedan. Underbart! Läkaren sa att ljudförvrängningarna kan gå över, jag måste ge det några dagar... Jag fortsätter med slemhinneavsvällande nässpray så länge.

Därefter käkade jag lunch med mamsen och tog en tur till Babyland där vagnkudde inhandlades och alla material till spjälsängen förutom spjälsängsskydd. Det blev en mycket dyr vistelse, men det är lilla ängeln värd! Vill att hon ska ha det absolut bästa. Får kosta vad det kosta vill...

Blev tipsad om vattengympa häromdagen. Gick snabbt upp till sjukgymnasterna i Täby och blev inbokad på deras vattengymnastik som är en gång per vecka à 30 minuter. Det känns jätteskönt att börja på något sådant och aktivera sig lite. Kanske blir ryggen bättre. Senaste dagarna har jag känt mig riktigt tung och har det t.om. jobbigt att gå upp/nedför trappor. Vilken tjockis va!!! Imorgon går jag in i vecka 32. Det är verkligen galet vad tiden går fort!

För övrigt fortsätter sammandragningarna, de är intensiva och smärtsamma och ibland måste jag stoppa upp när jag går och bara massera magen... Jag hoppas att det går över snart.

Läkarundersökningen

Allt gick bra. Sammandragningarna som jag har just nu beror sannolikt på urinvägsinfektionen och de menstruationsliknande smärtorna likaså. Dr Hagmar gjorde en gyn.us. som jag tyckte var jobbig men gladeligen kunde han konstatera att livmoderhalsen inte öppnat sig. Fick remiss för sköldkörtelprover för min oförklarliga och obeskrivliga trötthet. Fick en remiss för öron/hörselundersökning på KS, öron-näsa-halsakuten. Eventuellt åker jag dit imorgon och undersöker öronen o hörseln om inte besvären då försvunnit... Nu vill jag bannemig att det ska bli bra! Jag blir tokig på att inte kunna höra ordentligt...

Mys!

Har fikat med en annan stor mage idag :) Delat gravid- och bebistankar! Så mysigt var det! Har druckit varm choklad som jag har blivit totalt beroende av och smaskat i mig en lussebulle. Min farmor ringde precis och sa att hon skulle komma över med lussebullar som hon har bakat. Då vet jag vad jag ska göra ikväll då! :)

Har haft sammandragningar idag som har varit kombinerade med intensiva värkar. Tog kontakt med min barnmorska som satte upp mig på en läkartid ikväll. Får se hur det går, lite nervigt är det... Jag totalt hatar gynundersökningar. Hoppas han inte skickar in mig.

En dålig kväll

En kväll fylld av trötthet, intensivt illamående och starkt tjut i mitt annars friska öra! Strax innan middagen försvann hörseln på högra örat... Och därefter ett iiiihögt tjut. Känner mig fortfarande lomhörd och har kraftigt brus i örat. USCH! Inte tycka om. 

Har länge haft besvär med mina öron. Det började för ett antal år sedan när jag fick tinnitus. I början var det naturligtvis väldigt jobbigt, men jag har lärt mig att leva med oljudet. Har haft dåliga perioder när hörseln helt har försvunnit tillfälligt. Mest har det varit det vänstra örat som har besvärat mig. Därför blir jag galen och uppgiven när högra örat lägger av. Det brukar ofta vara ett tecken på att mitt allmäntillstånd för övrigt är nedsatt. Jag misstänker att det är urinvägsinfektionen som ställer till det just nu...

Hoppas jag mår bättre imorgon och hoppas att jag vaknar till ett friskt öra utan att höra eko när jag själv pratar...

Urinvägsinfektion

Jaha, det var som jag misstänkte. Fick precis ett telefonsamtal från doktorn att jag har en urinvägsinfektion. Det är en bacill som heter Proteus Mirabilis som har invaderat mina urinvägar. Kanske därför jag haft så mkt sammandragningar på sistone? Så kan det vara! Åkte direkt till Apoteket och hämtade AB och har precis påbörjat kuren. Mår riktigt illa... och det är väl en biverkning antar jag.

Ett magiskt ögonblick

Idag gjorde vi ett nytt försök på Tittutkliniken. Hon låg ju med fötterna och händerna i ansiktet senast, så vi fick komma en gång till - idag - och göra nytt 3/4D Ultraljud. Som jag hade anat låg hon fortfarande i säte, med fötterna i ansiktet.

Denna gång var det liksom förra sååå underbart! Hennes leende fick mig att smälta... När Lars älsklingen pratade började hon skratta hysteriskt; underbart att se. Hennes små runda kinder blir bara rundare och näsan spetsigare; precis som sin fars. Hon är jordens vackraste. Kan verkligen rekommendera alla gravida att gå och göra ett sånt här ultraljud, det är helt fantastiskt, ett magiskt ögonblick i ditt liv helt klart.

 


Bärsjal från LOOMA

En god vän har rekommenderat mig att köpa en bärsjal, som man tydligen kan använda redan från att barnet är nyfött. Idag har jag beställt hem en sådan - en bärsjal fr. Looma i modellen Sino. Har från flera håll hört att denna skall vara jättebra. Det är en trikåsjal som är 5 m lång och som knyts direkt runt kroppen (se fotot). Modellen och kvaliteten gör att den anpassar sig perfekt efter barn och bärare. Tänk vad mysigt!!! Ett bra köp, tror jag.


Minskade fosterrörelser...

Idag var jag nojig eftersom jag inte känt bebben röra på sig hela morgonen... Jag funderade naturligtvis på det värsta men åkte till barnmorskan i hopp om att ngn kunde göra en undersökning. Kom dit strax efter kl 13 och fick direkt komma in. Tacka vet jag barnmorskor som verkligen tar sig tid. Vi lyssnade på hjärtat och hjärtljuden lät jättefina, hennes HF var 142-160 slag/min. Strax därefter kände jag några kickar vilket var skönt :) Och nu har det kommit igång ordentligt. Berättade också för henne om min molande värk i magen och barnmorskan sa at det kan bero på att jag belastar för mycket, och behöver vila. Men hallå, jag vilar ju hur mycket som helst...

Var förbi Babyland idag och köpte en bärsele Baby Björn Active. De har erbjudande just nu så vi slog till. Den är i svart färg och superfin...

 


Vecka 30 + 2

"Håret på bebisens huvud kan ha blivit ett par centimeter långt. Bebisen, som är omkring 37 centimeter från huvud till häl och väger omkring 1 600 gram, tar upp större delen av din mage. Du kan ha gått upp mellan 9 och 12 kilo eller mer. Många gravida börjar samla vätska i kroppen. Fötter och vader kan svullna. Nu ökar vikten snabbt. Under de sista 12 graviditetsveckorna ökar barnet 200 gram per vecka eller 20-30 gram per dag. Kroppen är fortfarande lång och tunn, men fettlagret under huden börjar bli tjockare. Fostrets rörelser är livliga."

Tänk att 30 veckor nu har gått. Jag ställde mig på vågen imorse och väger nu 71 kg. Har alltså gått upp ca 12 kg från början och fram tills nu. Det verkar som att min vikt har stannat av lite... Går inte lika fort upp i vikt längre. Skumt med tanke på hur mycket sötsaker och annat tjafs jag stoppar i mig! "Hormonsträngen" på magen är tydlig nu. Ännu inga bristningar på magen dock och jag hoppas att man slipper detta. Bristningar på brösten är ett faktum men förhoppningsvis försvinner det senare... Och så kommer vi till vätskan i vaderna och fötterna. Helt klart så samlar jag på mig vätska nu och kanske vore det lägligt att inhandla stödstrumpor. Man känner av tyngden och rör sig som en anka; foglossningen besvärar mig dagligen. Blygdbenet eller symfysen som man så fint kallar det gör ont, likaså svanskotan och bäckenet där. Jag flåsar när jag går, sitter och står. Min dåliga kondition är liksom den fruktansvärt dålig och det märks av nu. Jag blir andfådd i både rörelser och vila. Man tycker det är sjukt, men så kollar man i mammapraktikan där man ser hur lungorna trycks ihop för varje vecka. Då fattar man att man inte e så konstig...

Senaste veckan har humörsvängningarna fortsatt. Ena dagen kan jag vara hur glad och sprallig som helst för att nästa dag vara sur, grinig och fruktansvärt lättirriterad. Som tur är har jag en man som är otroligt förstående som stöttar mig jämt! Tack älskling, älskar dig! Bebbens rörelser känner jag av varje dag men hon är ju lugn. Jag känner fortfarande av sparkarna mest på mornarna och kvällarna. På dagarna är det ganska lugnt. De senaste två veckorna har hon fått hicka ibland som känns som rytmiska rörelser som kommer med jämna mellanrum. När hon får hicka verkar hon bli otroligt rädd eftersom man då känner av kullerbyttorna och andra akrobatiska konster hon gör! :)

Helgen har varit himlans mysig. Fredagen spenderades hos föräldrarna med god middag som vanligt och IDOL :) Det har blivit lite av en tradition att varje fredag kolla på detta med föräldrarna och syster. :) Gårdagen var vi i Uppsala och firade Lars morfar som fyllde 90 år, det var trevligt men tråkigt nog blev det inte så mycket snack med herren eftersom han satt så långt bort. Efteråt åkte vi förbi en barnbutik i Uppsala och köpte en spjälsäng och en skötväska. Fina saker blev det!

Älsklingen fortsätter renovera, men om några veckor är sovrummen helt färdiga och då blir det att inreda bebberummet. Ska bli så mysigt och roligt... Idag har jag, föräldrarna, syster och farmor varit i nyinvigda Sollentuna C. Ett otroligt fint köpcentrum med massor av bra butiker!!! Köpte ett par leopardmönstrade byxor till skruttan och Bamsestrumpor som ni kan se på bilderna nedan. Söta grejer va! Har köpt så mycket kläder nu, snart dags att börja tvätta de, stryka och vika in i hennes garderob. Ser fram emot det, men väntar på att renoveringen skall bli klar... När man är ute på stan kan man inte låta bli att kolla på bebbekläder, o som ni förstår är det ju totalt omöjligt att låta bli att köpa när det finns så mycket sött.






Skräckupplevelse

För x antal år sedan gjorde jag min sjuksköterskepraktik på förlossningen på DS. I ett par dagar hade jag en handledare som var urusel. Hon var totalt omänsklig och kall, och jag kunde inte förstå hur hon kunde arbeta som barnmorska. Stackars blivande mammor och pappor som fick ha henne på sal.

Ibland poppar hemska tankar upp. Jag var nämligen med om en fruktansvärt hemsk sak som jag ibland börjar tänka på. Hon visade mig runt på förlossningen, och visade mig in i en städ-skrubb där en naken bebis låg i en sån där "glas-säng". Hon låg spritt näck (utan filt eller något på) och var inte vid liv. Barnmorskan sa till mig "Ibland händer det här, och då måste vi stoppa in ungarna så här". Jag var helt förskräckt, upprörd och ledsen. Jag kommer ihåg att jag grinade hela kvällen efter att jag hade kommit hem. Jag berättade vad som hade hänt för min ordinarie handledare men fick inget direkt gen-svar... 

Tänk vilka omänskliga åtgärder! I en städ-skrubb låg hon!!! Visst blir man upprörd och ledsen.  


Barnmorskebesök och annat...

Idag åkte min man hemifrån extremt tidigt, och jag kunde inte somna om när han slog igen dörren. Så jag var vaken kl 6 - lagom kul. Somnade strax efter tolv och sprang på toaletten en gång under natten. När jag sover dåligt är jag på ruggigt dåligt humör dagen därpå...

Igår när jag vaknade hade jag domningar och stickningar i fingrarna på höger hand. Det har även hänt en gång tidigare. Jag var hos barnmorskan igår som sa att det är karpaltunnelsyndrom. Hon sa att jag skulle säga till om det skulle förvärras så att en arbetsterapeut kan ge mig en skena att ha på handen nattetid. Det är tydligen vanligt med karpaltunnelsyndrom efter grav.månad 6. Idag har jag inte haft några domnings/sticknings besvär och jag hoppas det förblir så. 

För övrigt så lyssnade vi på bebbens hjärtljud vid barnmorskebesöket igår, hennes HF låg på 144-152 slag/min. Hon var pigg och hjärtljuden lät fina. De accelerade i takt med att hon rörde sig. Mys. Mitt bltr har gått ned (SKÖNT) och nu är det på mitt normala 115/60 igen istället för 140/80 som jag har haft föregående två veckor. Barnmorskan tyckte att jag såg mycket piggare ut vid detta barnmorskebesök än sist och det var så skönt o höra... Mitt SF mått är 27 och tydligen fortfarande lite för litet. Börjar bli lite nervös över tillväxtultraljudet nu. Tänk om hon är för liten fortfarande, då kanske man skall plocka ut henne tidigare. Men nej nej, inte tänka så... Får hoppas att hon vuxit till sig!!!

Har haft hjärtklappning de senaste dagarna och jag har varit på ganska så dåligt humör. Ibland känns det som att hjärtat sitter i halsgropen när man ligger ned. Andfåddheten har kommit smygande och nu är jag andfådd ibland även i vilande stund. Konstigt va?! Kanske är en effekt av att jag alltid har varit fruktansvärt dålig på att träna. Känner mig hormonell; humöret går upp och ned väldigt mycket. Jag har varit extremt illamående idag... Kanske för att jag är så trött?! Idag har skruttan rört sig massor i magen och det är faktiskt väldigt lättande!


En fin kväll.

Den dåliga dagen avslutades faktiskt väldigt bra. :) Jag och älskling åt en god middag på restaurang i stan för att därefter gå på förhandsvisningen av Stieg Larssons "Luftslottet som sprängdes". Skådespeleriet var kanon och handlingen likaså. Älskling hade blivit bjuden av Swedbank och fick ta med ett sällskap, så jag följde. Det var den bästa filmen i hans trilogi... Filmen rekommenderas varmt! Vid många tillfällen under filmens gång fick jag mig några sparkar... Bebben verkar ogilla eller kanske gilla dånande basljud. Hihi, sött ju!

En Dålig Måndag.

Idag är en dålig dag. Jag har så sjukt ont i bäckenet. Jag vaknade flera gånger under natten och "skrek av smärta", som min man förklarade det. Vår lilla tjej har lagt  sig något sjukt obekvämt också. Hon trycker med ngn kroppsdel på blåsan och jag måste springa på toa flera gånger i timmen. Jag tror att ryggen gör ont av att jag städade igår och var i full gång hela dagen. Nä min rygg behöver vila. Vila ordentligt. Nu förstår jag inte riktigt hur jag ska ta upp mig från sängen var jag ligger nu... Varje rörelse gör så fasansfullt ont.

Jag känner mig också extremt hormonell idag. Jag tog en mysig lunch med en vän på stan idag. För ovanlighetens skull åkte jag kommunalt. På både resan dit och hem möts man av människor som luktar illa. Och som dessutom hostar, snorar och nyser mig i nacken. Näää fy fasen! Dessa människor borde veta hut och stanna hemma. I dessa grisinfluensa-tider också! Jag tänkte nästan säga ifrån, men feg som man är satt man tyst där och orkade inte ens byta plats. Tacka vet jag min bil...

Som ni säkert kan utläsa känner jag mig mäktigt irriterad idag, och det är väl hormonerna som gör detta. Får jag hoppas i alla fall. Jag skyller på det...


Babyshopping.

Tänk vad verkligt allt känns. När man börjar handla saker till bebben känns det verkligen som att "nu är vi nära". :) Igår var vi förbi Babyland och köpte ett babyskydd. Jag ville gärna ha ett rosa, men min kloka man tyckte att vi skulle köpa ett svart utifall nästa barn blir pojke. Ja, det var klokt tänkt. Så vi valde ett Maxi Cosi Babyskydd i färgen Black Reflection. På Babyland hade de ett erbjudande att om man köper ett babyskydd så får man med insektsnät, regnskydd och sommarskydd. Kanon ju!!! Vi köpte även adaptrar för att babyskyddet skall kunna sitta på vår barnvagn. På eftermiddagen var vi hos Lars guddotter/brors dotter och firade hennes födelsedag. Det var trevligt. Efter det bar det av till Ikea, var vi inhandlade en badbalja till bebben, små handdukar/tvättlappar och en skötbädd... Vi funderade på att köpa spjälsängen Gulliver, men vi vill hellre ha Brios så vi väntar ett tag.

Det var en bra dag igår och idag har jag städat och ska nu börja sortera bland bebiskläder. Mina föräldrar har sparat Isabelles (min systers) bebiskläder, så nu skall de gås igenom! MYS!





En barnvagn rikare :)

Igår köpte vi vår efterlängtade barnvagn. Åh så vi har letat. Hittade ett kanonerbjudande på internet angående Crescent Diva vagnarna. Man fick duovagnen för 4995 kr istället för 6495 kr. Köpte regnskydd också så vi hamnade på 5500. Ett otroligt bra pris för en så fin vagn. Vi köpte en helsvart. Och den är snarlik Buggan, bara mindre vanlig och för ett MÄNSKLIGT pris. Provade att köra upp den på grusuppfarten här hemma och med de stora hjulen i fram gick det hur bra som helst. Jag tycker vagnen är otroligt stadig, lättkörd och lätt att bära. Nu idag blir det att handla en åkpåse, en lammskinnsfäll, ett babyskydd och adaptrar. Eller kanske imorgon...




Vecka 30.

Idag går jag in i vecka 30. Galet att det bara är 11 veckor kvar. Tiden kommer gå så himla fort. Idag hälsade jag på mina underbara arbetskamrater och patienter på jobbet. Det var så underbart att se alla... Det känns så skönt att sammdragningarna har avtagit. Och foglossningen känns bättre. Det var bra att jag blev sjukskriven. Nu kommer förhoppningsvis bebben växa i den takt vi vill! Hoppas! :)

---------------------------------------------------------------

"Vid den här tiden väger bebisen ca 1400 gram, är ca 38 cm lång och ca 28 cm från huvud till stjärt. Barnets fysiska proportioner är nu som på ett nyfött barn. Hjärnan växer och veckar ihop sig mer och mer för att få plats i kraniet. Även om det börjar bli trångt kan barnet fortfarande slå kullerbyta i livmodern. Om du är förstföderska kommer din bebis antagligen att lägga sig med huvudet neråt om ett par veckor. Magen är ordentligt rund och fundusmåttet är 28-31 cm. Man kan uppleva barnet som lite väl stökigt."


---------------------------------------------------------------

Idag på morgonen var det relativt lugnt i magen men kl 10 började hon hicka. Det känns som små buffar som kommer med jämna intervaller. Samtidigt kände jag hur hela magen rörde sig och hur hon gjorde någon slags kullerbytta?! Denna cirkus pågick i ungefär en halvtimme för att sedan bli väldigt lugnt. Bebisen är väldigt lugn i magen och jag försöker se positivt på det. Jag försöker att intala mig själv att det helt enkelt är en lugn och harmonisk människa där inne. Jag ska försöka att inte oroa mig. Hon rör sig mest på mornarna och kvällarna. På dagen är det ganska lugnt. Ibland känner man en liten kick, men det är sällan. Igår på ultraljudet såg man också att moderkakan ligger i framväggen och enligt alla barnmorskor och läkare kan det vara denna som funkar som en "stötdämpare". Den dämpar liksom alla sparkar...

Jag har fått en hormonsträng på magen som börjar strax ovanför magen och går hela vägen ned till naveln. Magen putar verkligen nu. Nu kan alla se att man är gravid och det är kul. Jag trivs med min mage. Det känns fantastiskt att ha ett liv där inne!!! :) 

Vi saknar vår lilla flicka.  


Tittutkliniken.

Såååå idag var det dags! Idag var det dags att bege sig till Tittutkliniken på 3D/4D Ultraljud. Vi hade sett fram emot det såå länge och äntligen var det vår tur att få se vår bebis i de där härliga dimensionerna!

Det var så underbart. Men något frustrerande ibland eftersom hon mestadels låg med fötterna vid ansiktet. Detta gjorde det naturligtvis väldigt svårt för oss att se det söta ansiktet. Men det dök fram då och då. Vi fick se de söta små runda kinderna i alla fall. Vi såg den vackra munnen och ett sött leende. Fjun på huvudet syntes oxå. Hjärtat slog fint 144 slag/min och hon vägde vid detta ultraljud 1200 gram. Vad ska hon väga nu? Vi går in i vecka 30 imorgon, måste kolla! Har kollat på videon två gånger ikväll och varje gång så har man upptäckt nya saker. Hihi. Har upptäckt att hon stoppat handen eller kanske tummen i munnen?! Och har också upptäckt att hon vid ett tillfälle sträckt ut tungan...

Den norska ivriga barnmorskan försökte få barnet att ändra läge så att vi skulle få oss en god syn, men det var svårt. Bebben var en envis blyg rackare som hellre visade oss undersidan på tassarna än det söta trynet... Vi fick en ny tid för ultraljud om en vecka. Då kanske hon har ändrat läge! Men detta är tydligen en vanlig "sitt"ställning.

VI LÄNGTAR EFTER DIG VÅR LILLA ÄLSKLING!












Kanske en Crescent Diva?

Jag blir crazy i denna barnvagnsdjungel! Nu har jag ändrat mig igen. Har blivit totalt förälskad i Crescent Diva. Priset är så mycket mer humant än priset för Bugaboon. Det känns verkligen sjukt att lägga drygt 15 000 kr på en vagn, som barnet inte kommer använda i mer än säkert ett år. Crescent Divan kostar 6500 kr och verkar vara minst lika bra som Bugaboon. Det som är dåligt är väl att man inte kan byta till vinterhjul i fram, men hjulen kanske är så pass bra ändå? Visst är den snygg!!!! Ser nästan likadan ut som Buggan...




Hicka?

Är det detta som kallas hicka?! Otroligt mysigt. Små buffar inifrån som kommer med jämna mellanrum. Myyyys!! Lars fick sig några rejäla kickar i ansiktet igår när han låg med örat mot magen... Haha det var ganska kul, man såg hur hela magen bara lyfte sig.

Sedan jag blev sjukskriven för en vecka sedan känner jag mig så mycket lugnare. Sammandragningarna har avtagit, och jag känner av sparkarna mer. Det är positivt och det får mig lugn. Bäckenet gör ont, men inte lika ont som när jag jobbade. Fast det där går ju upp och ner. Det är helt enkelt så att jag inte ska jobba nu. Barnet är viktigast! Men jag får inte bli en latfis nu när jag är hemma. Det är ju lätt så att man ligger och drar sig i sängen några timmar extra. Visserligen blir man relativt utvilad, men kanske simning vore på sin plats? Det är väl också ganska bra för bäckenet?

I eftermiddag ska jag träffa läkaren... Det blir spännande att se vad han har att säga. Jag är förbannat trött och har hjärtklappning ganska ofta. Vanligt? Bara att fråga honom! Sen måste jag ta upp det här med min vikt också... Förra veckan när jag ställde mig på vågen vägde jag 71 kg ungefär. Igår när jag ställde mig på vågen vägde jag 69,6 kg. Konstigt. Det känns som jag hade gått upp i vikt, men icke. Min startvikt var runt 59 kg, så det innebär att jag nu gått upp 10,6 kg ungefär... Men det är konstigt att jag gått ned. Kan det vara så att mina numera regelbundna måltider och den minskade stressen gör att ämnesomsättningen funkar bättre. Hmm...


Vecka 28 + 0

Idag har det gått 28 veckor... Jag känner mig så lugn och harmonisk idag! Så skönt att slippa alla måsten. Ryggen är stel, bäckenet är ömt, men nacken mår bättre. Är idag otroligt nöjd. Fått brev från FK där det framgår att de beviljat mig havandeskapspenning 2 månader innan beräknad förlossning. Alltså mellan 29:e november till 17:e januari... Jag skickade in mina papper i torsdags förra veckan och fick svaret idag. Det har gått väldigt snabbt och det är jag så tacksam för. Det blir nu alltså sjukskrivning fram tills HP börjar... Jag hade ett samtal med min chef idag som var så förstående, och det känns också som en lättnad.


Bugaboo

Det lutar åt att det blir en Bugaboo vagn trots att den är så dyr. Talade precis med en god vännina som har en sån som är supernöjd och hon säger att den funkar kanon i terräng! Den är snygg, stilren, lätt hanterbar oh funktionell. KANON med andra ord!



 


Barnmorskebesök.

Min gulliga barnmorska! Gunilla! Hon är så mysig!

Idag var jag som sagt på barnmorskebesök för kontroll. Vi gick igenom ultraljudet som gjordes på DS vid mitt akutbesök, och enl. ultraljudet så är barnet 14,4% mindre än vad det ska vara. Bebben följer fortfarande kurvan, men växer inte riktigt som det ska. Det innebär att vi kommer få göra ett tillväxtultraljud vecka 32 för att se att allt är ok.

Vi dískuterade mina besvär; foglossning, sammandragningar. Sen diskuterade vi också att jag inte känner av sparkarna så mycket samt att jag får sammandragningar när jag är stressad... Det är extremt obehagligt. Magen pressas ihop och så trycker det nedåt precis som att barnet vill ut. Går inte riktigt att förklara.

Mitt bltr har legat väldigt stabilt vid tidigare barnmorskebesök (typ 115/60) men idag var det högt (140/70). Mitt Hb (järnvärde) var 111 och har gått upp sedan sist, och ligger nu helt ok. Tackar gör jag Niferextabletterna. Symfus-fundus(SF) måttet var 25, vilket också är lite mindre än normalt men jag följer ändå kurvan. Bebbens hjärtfrekvens var 148 slag/min och lät helt normalt! Så underbart att lyssna igen!

Jag är en person som ibland kan glömma måltider. Jag glömmer frukost, jag glömmer ibland lunch, och jag glömmer att dricka. Saker som är absolut nödvändiga och livsviktiga, och speciellt när man befinner sig i ett sådant här läge med barn i magen och allt. "Glömma och glömma", det är väl snarare så att jag har alldeles för mycket att göra att jag "missar" livsviktiga saker. SLARV, skulle jag mer kalla det!

Vi diskuterade sjuksköterskeyrket och hon kunde hålla med mig att det är väldigt stressigt. Alla mina symtom; högt bltr, sammandragningar, barnets "undervikt", min foglossning - kräver vila! Jag får inte stressa, jag får inte jobba. Hon ordinerar att jag måste vila för att barnet skall må bra, och det lutar åt att jag blir hemma nu fram tills barnet skall födas... Skall träffa min läkare på onsdag. Imorgon blir det samtal till chefen om detta, alltså.

Jag ser alla dessa tecken som varningstecken och att jag måste ta hand om mig själv. Nu ska jag njuta, ta hand om ryggen, lägga en vetekudde bakom nacken och bara vara.

Nackspärr + Foglossning = Ingen bra kombination.

Vaknade imorse med jordens nackspärr. Har faktiskt aldrig haft nackspärr tidigare. Det här är ju såå grymt. Jag vaknade och kunde inte räcka mig efter min ringande väckarklocka eftersom varenda huvud/nackrörelse bara värkte såå! Fick svininfluensavaccinet i vä armen igår och vaknade med nackspärr och smärta mest vid nackrörelser åt vänster. Så jag funderar på om det kan vara en biverkning av vaccinet?! Talade med min läkare idag, som sa att svininfluensasprutan ju kan ge influensaliknande symtom/biverkningar och nackspärr är tydligen ett vanligt sånt symtom.

Nu ligger jag här i sängen och känner att ögonen snart faller ihop. Dagen har varit så hemskt hektisk. Varför måste alla akuta grejer hända på en och samma gång?! Jag har/hade tokont i nacken, galet ont i bäckenet och så massa grejer som skulle fixas AKUT på jobbet. Näää, det här var ingen bra dag. Jag till och med ringde min man och grät av den hemska smärtan och massa annat.

Vi får se hur länge jag klarar av att arbeta... Just nu känner jag att det varken är bra för mig eller trollungen med tanke på rygg/nackbesvären osv.

Uppdatering.

Angående svininfluensavaccinet har jag nu börjat få otroligt ont i armen, känns spänt och himla ömt. Men för övrigt mår jag bra. Förresten kontrollerades järnvärdet idag för att jag bad om det. Hb = 109 nu. Det har alltså gått upp sedan sist. Niferextabletterna gör susen och idag började jag även, om än sent, med vanliga vitaminer.

Ikväll vägde jag mig ... 70 KILO! Vägde ungefär 59 kg från början, så alltså en viktuppgång på 11 kg från första början. Galet!! Men det känns ändå bra. Ibland blir man lite så där småpaff när man står halvnaken framför spegeln. Smala ben, smala armar och så en kanonkula! hihi, otroligt mysigt med en livs levande liten trollunge där inne.


Moseskorg

Kan bebisen sova mysigare?? Denna korg vill jag att vår lilla flicka ska sova i. Den är dyr men helt underbar. :) Håller ni inte med?!


Vecka 27 + 3

27 veckor har gått och jag är inne i 28:e veckan nu! Helt otroligt.

" I vecka 28 väger bebben 1,1 kg och den totala längden är 35 cm. Nu växer hjärnan och börjar forma sina karakterisiska vecklingar. Bebbens öögonbryn och fransar har vanligtvis redan växt fram i den här veckan. Håret på huvudet börjar bli långt. Hela kroppen är täckt med tunt, fjunigt hår som formar små virvlar. Bebisens vikt har ökat sin vikt ca 10 gånger på 11 veckor från 100 g till 1100 g. Bara på de senaste 4 veckorna har hennes vikt fördubblats. Nu växer hon snabbt. I vecka 28 drar många kvinnor en lättnadens suck. Föds bebisen nu har hon stora chanser att klara sig. Man kan ha ökat mellan 7-11 kg i vikt. Bara placentan (moderkakan) väger nästan ett halvt kilo (400 g) just nu. Barn som föds nu har stora chanser att överleva. Överlevnaden är faktiskt 97% nu"

Bebisen rörde sig en hel del igår kväll och jag märker att hon gillar musik och gärna rör sig i takt med musiken. :) Har inte känt av bebbens hicka än, men det komer väl... Jag har en del sura uppstötningar, mår lite illa på eftermiddagarna men det varierar och jag har fått en röd strimma på magen :) Eller hormonsträng som det kallas?! Har börjat få en del bristningar på brösten och jag måste hitta en bra bH, någon som har nåt bra tips??

Efter många om och men gick jag till barnmorskan idag och svininfluensavaccinerade mig. Har blivit så nojig efter all läsning om svininfluensan. Bestämde mig på ett ögonblick idag och tänkte att jag måste få det överstökat nu när jag bestämt mig. Sprang dit direkt efter jobbet och fick sprutan. Hittills inga biverkningar. Kanske lite tung i huvudet...  Hoppas det inte blir mer än så här!

För övrigt är jag ganska trött nu... Tröttheten som fanns i början på graviditeten har börjat komma igen nu. Och fogarna lossar... Har även fått en del sammandragningar som märks av när jag är stressad eller har mycket att göra. Ganska obehagligt faktiskt. Hela livmodern bara drar ihop sig.

Denna vecka ska vi köpa barnvagn och det blir nog en Kronan trots allt... :)


RSS 2.0